Van de Predikant

Overdenking van onze ambulant predikante ds. Arlette Brabander-Schuytvlot

Meditatie: Klaar voor de oogst...
In de Bijbel staat zomer gelijk aan de oogst binnenhalen. Geen vakantie dus, maar er is werk aan de winkel. Eerst om het graan te oogsten en daarna het fruit te plukken: olijven, vijgen, abrikozen, amandelen, sinaasappelen, druiven en nog vele andere vruchten. "Wie verzamelt in de zomer, is een verstandig zoon; wie slaapt in de oogsttijd, is een zoon die zich schandelijk gedraagt." Het is een uitspraak uit Spr. 10:5. Het Hebreeuwse woord voor zomer ‘qajits’ is afgeleid van 'qutsqut', afsnijden, fruitplukken. Ook maakt de zomer Gods zegen zichtbaar door de opbrengst van het land. Een goede en rijke oogst staat in verband met een gelovig, toegewijd leven.

De profeet Hosea zei wat God deed toen Israël van God afviel: "Daarom zal Ik Mijn koren weer wegnemen in de oogsttijd en Mijn most in zijn seizoen, en wegrukken wol en Mijn vlas.” We lezen hier over 'Mijn'. De oogst is Gods eigendom, het product dat Hij deed groeien. Wij leven uit zijn hand. We leven binnen een orde die God bepaalt en het is de orde die behoort bij déze wereld. Binnen het Jodendom wordt de kómende wereld typologisch als de zomer gezien. In déze wereld (die wordt vergeleken met de winter) ploegen en zaaien we en in de komende wereld, de zomer, wordt de oogst binnengehaald. God zal dan bekijken wat ons leven met Hem opleverde.

Het afgelopen jaar heeft iedereen flink geploegd en gezaaid ieder, op zijn eigen manier. Met alle coronamaatregelen was het ook wel een beproeving voor veel mensen. De maatschappij zat zo goed als op slot. Het heeft iedereen veel energie gekost om alles draaiende te houden. Sommigen moesten er alles aan doen om het hoofd boven water te houden. Ook viel het viel niet mee om thuis te werken en tegelijkertijd de kinderen online les te laten volgen. Verdrietig was het om gescheiden te zijn van partner in het verzorgingshuis of om met een handje vol mensen te staan op een begrafenis. Al anderhalf jaar lang is de wereld al in de ban van het virus, maar middels gloort er licht aan het einde van de tunnel. Vele mensen hebben hun vaccinatie gekregen, de enige uitweg uit deze crisis. Nu lijkt het alsof we deze zomer mogen gaan oogsten. Veel beperkingen zijn opgeheven en voorzichtig optimistisch blikken we vooruit naar de toekomst. Dankbaar mogen we gaan genieten van Gods zegeningen: de eerste omhelzingen met familie en vrienden, het vieren van verjaardagen zonder tijdblokjes, een hapje buiten de deur eten of een museum bezoeken. Allemaal dingen die vroeger zo vanzelfsprekend waren, maar die we opnieuw hebben leren waarderen en dankbaar voor zijn. Ik hoop van harte dat u ruimschoots aan al deze dingen toe komt. Ik wens u een rijke en gezegende oogst toe deze zomer en een prettige vakantie. Hopelijk mag ik velen van u in september weer in de kerk begroeten!