• Diaconie
  • Diaconie

Diaconie

Wat doet de Diaconie?
Behalve geestelijke bijstand staat de Kleine Kerk ook hen bij die moeilijk aansluiting kunnen vinden in het maatschappelijk leven, en die minder bedeeld zijn. Dit doen we door landelijke, regionale of lokale diaconale projecten te steunen of door mensen individueel bij te staan.

Ook in 2018 maken wij ons weer sterk voor anderen. De Diaconale Raad heeft besloten om de Sociale Kruidenier in Amsterdam dit jaar te ondersteunen. Gemeentelid Naomi Kappe scheef hier voor haar studie een mooi artikel over waarin duidelijk naar voren komt wat de Sociale Kruidenier is en wat ze precies doen.

“Voor de vrijwilligers van de Sociale Kruidenier is iedereen gelijk”
Sociale Kruidenier geeft Voedselbankklanten weer wat luxe. 

De deuren van de Sociale Kruidenier aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam gaan open. Eén stap naar binnen en de vrolijkheid en gezelligheid dansen door de kelder van het Wereldhuis. De gekleurde tafel staat vol met grote kannen koffie, thee en schalen koek. Het is druk, er lopen mensen bij de ijzeren stellingen, een vrouw met lange dreadlocks rekent af bij de kassa en er zitten een paar klanten een kop koffie te drinken.

De stellingen staan vol met non-food producten, wc-papier, wasmiddel, deodorant, kinderboeken maar bijvoorbeeld ook zonnebloemolie. De Sociale Kruidenier verkoopt luxeproducten voor een klein prijsje waar je in supermarkten veel meer voor betaald. Zo kunnen de klanten van de Voedselbank Amsterdam zelf bepalen wat ze extra willen kopen als aanvulling op hun pakket.

Armoede vindt helaas ook in Nederland plaats. Volgens het SCP zijn er 1,2 miljoen mensen in Nederland die onder de armoedegrens leven. Van deze mensen maken er maar 80.000 gebruik van de voedselbank heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek onderzocht.

De Sociale Kruidenier is naast een kleine supermarkt ook een ontmoetingsplek voor Amsterdammers in armoede. Ze kunnen hier terecht voor een kop koffie, een luisterend oor en ook laagdrempelig financieel advies.

Aan de gekleurde tafel zit in de hoek, bij de ingang van de kelder, een jonge man met lang zwart haar, een onverzorgde baard en een bril met touwtjes. Zijn schoenen die ooit wit waren zijn zwart en in de zolen zitten scheuren. Hij draagt een grijze trainingsbroek met bruine vlekken erop. De man ruikt niet fris en zijn trui ziet eruit alsof hij deze dagelijks draagt. Nadat hij zijn bakkie koffie heeft opgedronken, loopt hij door de winkel. Hij kijkt niet naar de luxeproducten in de stellingen maar is bezig met alles wat los in de kelder ligt. Zijn wenkbrauwen trekken op, zijn mondhoeken gaan omhoog en hij loopt, sneller dan normaal, naar een stopcontact. Hij frommelt wat in zijn zak en haalt er een oplader uit. Zijn mondhoeken blijven omhooggetrokken, zijn lichaam opgevouwen in een hoekje samen met zijn telefoon.

“Hij is een hoarder, een echte verzamelaar” zegt Ilja, vrijwilliger van de Sociale Kruidenier. “Afval verzamelen vindt hij fantastisch en hij neemt alles mee naar huis. Wij zorgen er maandelijks voor dat een schoonmaakteam zijn huis leegmaakt zodat hij tenminste nog normaal in huis kan leven.”

Ilja is sinds mei 2017 vrijwilliger bij de Sociale Kruidenier en houdt intakes met de mensen die hier gebruik van willen maken. “Hier komen mensen die veel schulden hebben, maar ook mensen die ooit directeur waren van een groot bedrijf, failliet zijn geraakt en uit huis zijn gezet. Voor ons is iedereen gelijk. Of ze nou arm zijn of ooit rijk waren, iedereen wordt hetzelfde behandeld en heeft dringend hulp nodig.”

Er loopt een blonde vrouw binnen met haar zonnebril op haar hoofd. Ze heeft gefronste wenkbrauwen en getuite lippen. Ze draagt hoge laarzen van bont en ziet er verzorgt uit. Als je haar op straat zou zien lopen, zou je kunnen denken dat ze het goed voor elkaar heeft. Maar het is juist andersom; schijn bedriegt.

Aan het eind van de middag komt er een mevrouw binnen met een boodschappen trolley. Haar ogen scannen elke vierkante meter in de kelder en ze loopt heen en weer, kijkend naar alle personen die er zitten. “Ik ben op zoek naar een blonde mevrouw die hier vaak werkt” zegt ze. Ilja helpt haar en komt tot de conclusie dat collega Sylvia net naar huis is. “Ik heb een paar elpees voor haar” zegt ze tegen Ilja. “Ze zei laatst dat ze deze verzamelt dus ik wilde ze aan haar geven.” De grote tas wordt neergezet, ze duikt er met haar lijf in en tilt met kracht de elpees op. Ilja belooft ze aan Sylvia te geven.

Waar de mensen buiten met zorgen lopen, komen ze bij de Sociale Kruidenier even tot rust door het drinken van een kopje koffie, contact met lotgenoten en een luisterend oor van de vrijwilligers.

De laatste jaren heeft de diaconie o.a. de volgende projecten ondersteund:

  • Hart voor Haïti: Enerzijds werd de stichting ondersteunt voor hulp in Haïti, en daarnaast Rik en Charlotte. Dit jonge Nederlandse stel is eind 2016 naar Haïti vertrokken om daar een jaar lang vrijwilligerswerk te doen voor de stichting Hart voor Haïti.
  • Stichting Exodus in Leiden. Deze stichting biedt opvang en ondersteuning aan ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf en die gemotiveerd zijn uit de criminaliteit te stappen.
  • Stichting Mensenkinderen.  Deze stichting helpt mensen in Armenië, Moldavië. Mensenkinderen biedt een goedkope en doeltreffende oplossing voor het voedselprobleem waar arme gezinnen mee kampen. Er wordt een pakket aan hun gegeven wat bestaat uit verschillende groente zaden en pootaardappels. Hiermee kunnen de gezinnen hun eigen voedsel verbouwen.
  • Voedselbank Teylingen De voedselbank is een vrijwilligersorganisatie die geen steun krijgt van de overheid. De voedselbank is dus volledig afhankelijk van giften. Door de economische crisis is het aantal klanten die een beroep doen op de voedselbank enorm gestegen en hebben de voedselbanken te maken met een ernstig tekort aan levensmiddelen
  • 'De Grandisoos' (een tweewekelijkse vrijetijdssoos voor mensen met een verstandelijke beperking uit de zorgwoningen van 's Heeren Loo in Voorhout).

Overige activiteiten van de Diaconie
Ook individuele steunaanvragen worden door de Diaconie behandeld, natuurlijk onder geheimhouding. Veel van de geworven diaconale gelden vinden via de landelijke organisatie Kerk In Actie de juiste bestemming.

De Diaconie en de ZWO hebben krachten gebundeld sinds 2012. Met elkaar kunnen we binnen en buitenlandse projecten ondersteunen. Ook overleggen we met elkaar wat het doel wordt voor de pinksterzendingsactie, najaarszendingsactie.

Wie zitten er in?
In de Diaconie hebben diakenen zitting. Dit zijn mevrouw A. Hartvelt (voorzitter), mevrouw W. den Haan, mevrouw A. Kappe, mevrouw E. Hoogeveen, mevrouw P. Bosman en de heer R. Schouten.

Hoe te bereiken?
Postadres:
Protestantse Gemeente Voorhout
T.a.v. de Diaconie
Dr. Aletta Jacobslaan 1
2215 LD Voorhout

Telefoon: Mevrouw A. Hartvelt 0252-860358
E-mail: diaconaleraad@kleinekerk.nl