Update pop-up store Paraplu in de Herenstraat

De Paraplu is (tijdelijk) gevestigd, als pop-up winkel, in het leeggekomen pand van de Protestantse Gemeente Voorhout. Ook de Baptistengemeente Kaleb en de RK St. Bartholomeusparochie participeren in de Paraplu. De missie is: ‘geen winst, maar een goed gesprek’. Het is 5 dagdelen per week geopend, er werken 30 - 40 vrijwilligers, verdeeld over de winkel en het sociaal café. De vrijwilligers komen uit alle drie de kerken, wat een leuke mix geeft en een goed gevoel van samen-gelovigen.

Inmiddels draait de Paraplu vier maanden en kunnen we de eerste indrukken geven. Velen zijn verrast door het frisse, mooie en grootse interieur. ‘Het is beslist geen kringloopwinkel’, horen we regelmatig. Dat is grotendeels de verdienste van de vaste stylistes. Zij brachten onlangs de winkel weer in herfst-stijl. Kleding wordt regelmatig gewisseld en de cadeauartikelen vernieuwen zich steeds. Kortom, het is een aantrekkelijk winkel waar je graag komt. Klanten vragen ons ook geregeld naar het doel van de winkel, de motivatie van vrijwilligers en zijn dan aangenaam verrast door het ‘goede’ karakter van de winkel. Het spreekt zich ook rond, de social media (ja, we zijn ook te vinden op Facebook, Twitter en Instagram) helpen daar ook bij. Het is ons streven om niet door mooie teksten aan de wand, maar door concreet gedrag van de vrijwilligers een blijvende indruk achter te laten, die nieuwsgierig maakt en tot een relatie leidt die vertrouwen wekt.

Het sociaal café, een grote tafel met koffie en thee, leidt tot vele goede gesprekken. Er komen vaste gasten en toevallige klanten, die even neerstrijken voor een kop koffie en dan ontstaat niet zelden een persoonlijk gesprek. Op vrijdagmorgen zijn de lokale pastores aanwezig voor ‘de dominee trakteert’.

Voor de winkel werd een stichting ‘Paraplu Voorhout’ opgericht, die bestuurd wordt door leden van de Protestantse Gemeente Voorhout en Kaleb. De RK parochie vergadert inmiddels mee met het bestuur en hoopt binnenkort daadwerkelijk toe te treden. Doel van de stichting Paraplu is: ‘Christus bekend maken in Voorhout’. Naast de winkel bereiden we andere activiteiten voor  zoals:

• Ruilsinterklaas: de Paraplu doet mee met een landelijke actie (www.recyclesint.org) om cadeaus kosteloos te ruilen. Je brengt cadeaus in, deze wordt in een categorie geplaatst, waaruit je een cadeau van gelijke waarde kunt kiezen.
  • Kerstmarkt: de Paraplu zal ook op de Kerstmarkt op zondag 15 december vertegenwoordigd zijn.
  • Levenskunst: eenmaal per maand op zondagmiddag (van 16 – 18 uur) wordt in de Paraplu een bekende Voorhouter geïnterviewd over de ups en downs van het leven. Hoe ga je daar mee om? Wat is je houvast in het leven? Het interview vormt de input voor gesprekken met alle (be)zoekers. De eerste bijeenkomst is op 10 november.
  • Marriage course: op 8 januari start een serie (romantische) gespreksavonden voor echtparen, die hun huwelijk een APK willen geven. Marlies en Carlo Noort zullen dit leiden.

Voor alle activiteiten geldt: volg de berichten in de Teylinger!!

25 mei pop-up store Paraplu klapt open in de Herenstraat

‘Ons doel is geen winst, maar een goed gesprek’

In het voormalige Kruidvat pand in de Herenstraat verrijst een pop-up winkel met een missie: de Paraplu. Het doel is niet winst, maar contact. Daarom kun je in de Paraplu naast kwalitatief goede tweedehands kinder- en dameskleding en unieke producten terecht voor een gratis kop koffie en een goed gesprek, terwijl de kinderen zich vermaken in de speelhoek.

“Het is een enorme winkel”, vertelt Piet Overduin enthousiast namens de initiatiefnemers van Paraplu: de Protestantse Gemeente Voorhout (ook wel de Kleine Kerk genoemd), Baptistengemeente Kaleb en binnenkort ook de RK Sint Bartholomeuskerk.

“Het gaat om wel 340 vierkante meter. Gelukkig hebben we genoeg plannen om de ruimte te vullen.” Met kwalitatief goede, moderne tweedehands dames- en kinderkleding bijvoorbeeld, maar ook mooie producten van lokale ondernemers, zoals sieraden, schilderijen, handgemaakte borden en versgebakken taarten. Verder biedt de Paraplu boeken en cadeauartikelen van boekhandel Het Baken (Katwijk) aan.

Sociaal café
Maar de Paraplu is meer dan een winkel met mooie producten. Onze missie is om goede gesprekken te voeren aan de stamtafel. Piet: “Ons doel is niet winst maken, maar dorpsgenoten de gelegenheid bieden om elkaar te ontmoeten. Ook Voorhout kent eenzaamheid, gezins- en opvoedproblemen, misschien wel meer dan menigeen denkt. Bij ons kun je ook terecht voor een kop koffie en een goed gesprek. Voor kinderen bouwen we een speelhoek op, zodat de ouders ongestoord kunnen rondsnuffelen of kletsen.”

Eigen artikelen verkopen
Zoals een echte pop-upwinkel betaamt, kan iedereen in de Paraplu zijn unieke producten op provisiebasis (30% voor de Paraplu) voor verkoop aanbieden, zoals thuisgemaakte kunst, sieraden, eigen baksels of iets dergelijks. Ook kun je er kwalitatief goede, nette en gewassen tweedehands kinder- en dameskleding inleveren. “Daarbij zetten we echt in op de betere merken. Wordt er iets verkocht, dan is 40 procent van de opbrengst voor jou”.

Officiële opening
Op zaterdag 25 Mei vindt om 11:00 u de officiële opening plaats door burgemeester Carla Breuer, in aanwezigheid van de voorgangers Joep van den Berg en Wilfred van Rijn
.
Momenteel wordt door een groep vrijwilligers hard gewerkt om alles voor de opening klaar te krijgen. De Paraplu zal geopend zijn op woensdagen, donderdagen en vrijdagen tussen 8.45 en 12 uur en op zaterdagen van 10 tot 16 uur. Piet: “We hopen dat de Paraplu een ankerplaats in Voorhout wordt. Een veilige plek waar je altijd even binnen kan lopen, of het nou is voor een mooi nieuw jasje, een goed gesprek of een fijn speeluurtje voor je kind.”

Wil je meer weten of samenwerken? Neem contact op met Piet Overduin via piet.overduin@ziggo.nl of 06-54 27 24 98.